Tips voor een goed en relevant CV

Het CV is wellicht één van de belangrijkste onderdelen van een sollicitatie. Met dit beknopte overzicht laat je aan je toekomstige werkgever zien wat je in huis hebt. Je kunt je CV het beste omgekeerd-chronologisch indelen. Zo ziet de lezer meteen wat je meest recente werkervaring en laatst (hoogst) behaalde opleiding is. Zie hieronder een voorbeeld van een omgekeerd chronologisch CV én een sjabloon waarop je zelf je CV kan invullen! Let op: de lezer wil vaak weten hoe lang je ergens over hebt gedaan of hoe lang je een bepaalde functie hebt bekleedt. Zet de maanden en jaartallen helemaal links op je CV voor het betreffende onderdeel.

Voorbeeld CV

Hieronder wordt vervolgens de indeling besproken zoals je deze het best aan kunt houden:

Contactgegevens

Een CV begint met je persoonlijke gegevens. Hier noem je alle hoofdzakelijke feiten met in ieder geval je naam, adres, woonplaats, leeftijd, nationaliteit, burgerlijke staat, telefoonnummer en e-mailadres. Werkgevers, recruiters en uitzendbureau’s zullen je toch wel gaan googelen, dus zorg ervoor dat de informatie correct is.

Wat tegenwoordig ook wordt gebruikt is een korte omschrijving van je eigen profiel: maximaal 2 tot 3 zinnen waarin je jezelf kort presenteert en welke als ‘trigger’ kan dienen om door te lezen. In dit profiel zet je kort wat je ambities en vaardigheden zijn.

Opleiding

Wanneer je minder dan 5 jaar werkervaring hebt vervolg je je CV met het kopje ‘opleiding’. Noem hier alle opleidingen die je hebt gedaan. Let op: cursussen, zelfstudies of behaalde certificaten vermeldt je in een apart kopje “Cursussen en overige opleidingen” onderaan je CV.

Werkervaring

Wanneer je meer dan 5 jaar werkervaring hebt, dan moet je het kopje ‘werkervaring’ vóór ‘opleiding’ zetten. Vermeld bij elke baan kort je taken en verantwoordelijkheden. Werk met heldere functiebenamingen en voorkom ingewikkelde termen.

Stages of bijbanen hoef je in dit stadium niet meer te noemen, maar het mag wel. Plaats deze alleen wanneer ze relevant kunnen zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dit geldt ook voor de bijbaantjes die je hebt gehad. Vooral baantjes waarbij je leiding hebt gegeven zijn altijd interessant om te vermelden.

Nevenactiviteiten

Heb je naast je studie of werk nevenactiviteiten verricht in het bestuur van je studentenvereniging, sportclub, politieke partij, heb je een eigen onderneming (gehad) of ben je voor je studie of werk in het buitenland geweest? Vermeld deze dan onder een apart kopje. Veel bedrijven hechten hier veel waarde aan. Let op dat je hier niet je hobby’s gaat noemen, deze kun je (indien gewenst) aan het einde van je CV benoemen.

Vaardigheden

Bij de vaardigheden kun je kort de punten noemen waar je goed in bent. Zie hier een overzicht van vaardigheden die je kunt gebruiken. Ook kun je hier je talenkennis benoemen, je kennis van softwarepakketen aangeven en noemen of je in het bezit bent van een rijbewijs.

Referenties

Referenties kun je op je CV aangeven met de tekst ‘referenties op aanvraag’. Maar je kunt ook de bedrijfsnaam en het contactpersoon noemen. Je moet wel van tevoren toestemming vragen aan de referentie! Voor starters loont het om hun oude bijbaantje als referentie op te geven. Sollicitanten die referenties opgeven, geven aan dat ze zeker van hun kwaliteiten zijn en hebben daarom vaak een streepje voor op de rest.

Meer tips en informatie over solliciteren en carrière

Deel nu op :Share on LinkedInEmail this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter